top of page
Skribentens bildMoa

Ekonomisk oro, så lindrar du den

Du som funderar mycket på din ekonomi, som ligger sömnlös på natten och funderar på hur det kommer gå, du är inte ensam. Ekonomisk oro handlar om oro för framtiden. Ovisshet är svårt för hjärnan att hantera. Kanske har du ärvt en större summa pengar, sålt ditt bolag och gjort en exit eller så nojar du över vardagsekonomin när det nationella ekonomiska läget ser annorlunda ut än för tolv månader sedan. Klimatkris, elpriser, drivmedelspriser och väpnade konflikter i Europa påverkar oss alla ekonomiskt på ett eller annat sätt. Dessutom finns effekter från pandemi åren kvar. Det är många faktorer som skapar oroligheter och ovisshet i vår vardag. Att det är upp och ner i ekonomin är normalt. Efter en lång period av uppgång och eller stabilitet glömmer vi lätt att rörelse upp och ner är det normala.



Vi människor vill gärna förstå och kunna förklara det som sker och dessutom vill vi kunna förutsäga vad som skall hända härnäst. Ju fler oförutsägbara parametrar - desto fler möjliga scenarier finns det att välja på = mer oro. Ta en halv minut, tänk på pengar. Observera vad som händer. När du tänker på pengar, vilka signaler får du från din kropp då? Vilka känslor kommer upp? Hur är andningen, har du en grundare och snabbare andning? Uppdragna axlar? Svettiga handflator? Alla nämnda tecken på kroppens stress. Det är vanligt att känna viss oro kring ekonomi. Pengastress. Det kan få effekter på många olika aspekter av livet som karriärval, hälsa, relationer och vårt sociala liv. De antaganden vi har kring vår egen ekonomi påverkar hur vi gör de val vi gör i livet.


Att det är upp och ner i ekonomin är normalt. Efter en lång period av uppgång och eller stabilitet glömmer vi lätt att rörelse upp och ner är det normala.

Dessa är några av de vanliga symptomen på ekonomisk oro beskrivna på ett lättsamt sätt, är någon av de här personerna du? Hål i fickan: att spendera ger en tillfällig lättnad av obehag, att ”spendera pengarna innan de tar slut”.


Hamstern: du sparar och lägger pengarna på hög, sen sparar du lite till. Stressen och oron över framtiden får dig att lägga på hög och fylla förråden och när det inte lindrar oron så sparar du lite till. Målet för sparandet och kan alltid skjutas fram så att du inte riskerar att blir klar. Det är ett beteende som i sig är en god tanke men som inte leder till den efterlängtade känslan av trygghet.


Pengar är runda för att de skall rulla: du känner obehag inför tanken att äga en större summa pengar eller till och med vara förmögen. Om det här är du har du ingen lust att följa en budget, pensionsspara eller göra långsiktiga ekonomiska planer.


Kontrollfreaket: du har ett överdrivet behov av att kontrollera ditt bankkonto, dina investeringar och/eller att din ekonomiska plan och kalkyl håller. Detta symptom kan också att du helt förlitar dig på andra för att hantera och ta beslut kring din ekonomi.


Den givmilda: du ger ständigt pengar till dina vuxna barn eller andra i släkten. Det är ofta ett försök att skapa mening kring den egna ekonomiska situationen men blir lätt rörig då du skänker mer eller oftare än du tänkt och inte har en strategi eller ramverk för hur, vem var när eller varför du skänker ekonomiskt. Det är också vanligt med tankar som ”men, jag är skyldig att stötta, hjälpa till eftersom jag är i en priviligierad ekonomisk ställning.”


_


Tips på hur du håller din ekonomiska stress under kontroll 1. Kontinuerlig genomgång och översyn av din ekonomi.

Har du en strategi, ett ramverk och följer du dem?

Gör en regelbunden genomgång tillsammans med din partner, vuxet barn, syskon eller din kunniga kollega.


2. Öka ditt ekonomiska EQ

Uppmärksamma dina känslor och tankar när du hanterar pengar. Försök att öka medvetenheten kring hur du verkligen känner och när dessa känslor uppstår. Är det när det närmar sig semestern och du har antagandet att det är du som borde bjuda vännen, barnen eller hela släkten på en resa? Är det när du skall träffa din finansiella rådgivare upp känner att du inte har koll? Eller en allmän ångest som stiger upp till ytan när du betalar dina räkningar? Observera dina känslor och tankar i stället för att identifiera dig med dem och låta dem ta över och styra din dag och dina beslut.


3. Säg hej då till ekonomisk skam

Det är vanligt att känna skam kring pengar. Skam att man har mer pengar än kollegan, att man har mindre än grannarna på gatan eller borde ha bättre koll när man ändå fyllt 50. Sluta jämföra. Skapa en egen plan. Jämför dig inte med andra utan med vem du var igår.


4. Ta hjälp

Det är alltid en bra idé att söka stöd och hjälp. Man kommer längre tillsammans med andra och det finns de som möter personer med dina utmaningar hela dagarna. Ta hjälp av en fristående finansiell rådgivare, din bank eller den där vännen som verkar ha en bra strategi. Att be om stöd minskar dessutom eventuell skam på sikt.


Tycker du att denna blogg var hjälpsam eller intressant? Skicka den då till en vän som skulle uppskatta den!


Tack!

/Moa

83 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


240820-Moa-web banner-001.jpg
bottom of page